Папа Франциск отправи Молитва за мир на столичния площад Независимост

...
 Папа Франциск отправи Молитва за мир на столичния площад Независимост
Коментари Харесай

Шест вероизповедания отправиха молитва за мир от центъра на София

 Папа Франциск насочи Молитва за мир на столичния площад " Независимост " в наличието на представители на вероизповеданията у нас. Това бе кулминационната точка от визитата на главата на Римокатолическата черква в България. Церемонията стартира с осъществяване на песента „ Ние сме светът ” на Майкъл Джексън. Шест деца, изповядващи всяко друга вяра възпламениха шест факли в знак на победа на светлината и мира над тъмнината и опълчването. Утре папа Франциск ще се насочи към Скопие. " Господи, направи ме инструмент на твоя Мир! Там, където има ненавист - направи да се възцари Любов! Там, където е осъществен грях - дано пристигна Прошката! Там, където има раздори - дано се възцари Единството! Там, където има подозрение - да разцъфти Вярата! Там, където има неточности - да пристигна Истината! ", сподели в молитвата си към света папа Франциск.
За първи път това събитие се организира отвън границите на Италия, а папа Франциск избра да го направи в центъра на София. Мястото е определено алегорично - наоколо до черква, синагога и джамия, като израз на единение и приемливост.

 

На молитвата участват представители на другите вероизповедания в България, сред които източно православие, ислям, юдаизъм, арменска апостолическа черква. 

 

Българската православна черква няма собствен върховен представител в службата, защото общи служби сред православни и католици не се отслужват от разделянето на църквите в последните 1000 години. От името на православните християни на сцената до папата е шефът на дирекция " Вероизповединя " към Министерски съвет Емил Велинов. 

 

Западно и средноевропейският митрополит Антоний бе определен от Светия синод да посрещне папа Франциск. Според него Светият синод и българският патриарх оказват нужното гостолюбие на папата. „ Но що се касае до съществени, фундаментални въпроси, касаещи общата молитва, тя няма по какъв начин да бъде сред православни и католици “, акцентира митрополит Антоний. Затова на сцената до папата няма представител на БПЦ.

 

Преди три години правилото беше нарушено от Вселенския патриарх Вартоломей, който взе участие в общата молитва за мир на папа Франциск в Асизи в границите на междурелигиозната среща за мир с 450 религиозни водачи от целя свят.

 

Мюсюлманите у нас бяха показани от основния мюфтия Мустафа Хаджи.

 

От другите вероизповедания първи прочете молитва продставител на Арменската черква.

 

След него деца изпяха еврейска молитвена ария.

 

Следващият привет за мир беше на Евангелските църкви в България. След тях молитва произнесе представител на мюсюлманското изповедание.

 

Шест деца, изповядващи всяко друга вяра възпламениха шест факли в знак на победа на светлината и мира над тъмнината и опълчването.

 



 

На сцената имаше маслиново дърво и рози, знак на България.

 

На пл. " Независимост " пред Министреския съвет бяха съвсем всички представители на държавното управление, отпред с премиера Бойко Борисов, както и президентът Румен Радев. Тук е и някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски и брачната половинка му.

 

Присъстваха и близо 200 публични посетители. При слизането си от папамобила Папа Франциск бе посрещнат от премиера Борисов.

 

Церемонията стартира с осъществяване на песента „ Ние сме светът ” на Майкъл Джексън.  

 

Преди словото на папата децата изпяха известната ария на Иван Вазов " Дядо Господи, елементарни ми ". 

 



 

Eто цялата молитва на Свети Франциск от Асизи, която папа Франциск  насочи като обръщение за мир от името на Католическта черква:

 

" О, Господи!

 

Направи ме инструмент на твоя Мир!

 

Там, където има ненавист - направи да се възцари Любов!

 

Там, където е осъществен грях - дано пристигна Прошката!

 

Там, където има раздори - дано се възцари Единството!

 

Там, където има подозрение - да разцъфти Вярата!

 

Там, където има неточности - да пристигна Истината!

 

Там, където се е настанило отчаянието - дано изгрее Надеждата!

 

Там, където тегне тъга - да ни озари Радостта!

 

Там, където има мрак и сенки - да блесне Светлината!

 

О, Учителю! Помогни ми по-малко да диря разтуха -

 

а повече да се стремя аз самичък да успокоявам.

 

Нека по-малко да диря схващане -

 

а повече да се стремя аз да разбирам другите.

 

По-малко да диря любов -

 

и повече аз да разпределям любов на хората.

 

Защото който дава - ще му се даде.

 

Който прости - ще бъде банален.

 

И който почине - ще възкръсне във Вечния Живот! "

 

И продължи със словото за мир:

 

" Скъпи братя и сестри, Молехме се за мир с думи, въодушевени от Св. Франциск от Асизи, популярен влюбен в Бог, Творец и Отец на всички. Любовта, на която той бе очевидец със същата пристрастеност и откровено към творението и към всеки човек, който срещаше по своя път.

 

Любов, която е трансформирала погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има " проблясък на светлината, която идва от персоналната ни сигурност, че сме безпределно обичани, над всичко ". Любов, която го е предиздвикала да бъде същински миротворец.

 

И всеки от нас, по неговия образец, също е свикан да стане строител, " майстор " на мира. Мир, за който би трябвало да се молим и за който би трябвало да работим, подарък и задача, подарък и непрекъснато всекидневно изпитание за създаване на просвета, в която даже мирът е главно право.

 

Активен и " укрепен " мир против всички форми на нарцисизъм и равнодушие, които ни карат да слагаме дребните ползи на някои над неприкосновеното достолепие на всеки човек. Мирът изисква и моли да създадем от разговора - път, от общото съдействие - наше държание, от взаимното опознаване- способ и аршин, с цел да се срещнем, в това което ни сплотява, да се почитаме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещото като пространство на благоприятни условия и достолепие, изключително за бъдещите генерации.

 

Тази вечер сме тук, с цел да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта,който гори в нас и който би трябвало да се трансформира във фар на милосърдието, фар на обич и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме желали да възпламени целия свят. С огъня на любовта ние желаеме да разтопим леда на войната.

 

Преживяваме това събитие за мир при руините на антична Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да забележим местата за поклонение на разнообразни Църкви и вероизповедания: " Св. Неделя ", на нашите православни братя, " Св. Йосиф " на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя- евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и наоколо - църквата на арменците.

 

На това място, в продължение на епохи, са идвали софиянци българи, пренадлежащи към разнообразни културни и религиозни групи, с цел да се срещнат и беседват.

 

Нека това алегорично място се трансформира в удостоверение за мир. в този миг гласовете ни се сливат и в унисон показват предпочитание за мир: дано мирът се популяризира по цялата земя!

 

В нашите фамилии в всеки от нас и изключително по тези места, където толкоз доста гласове са били заглушени от войната, от безразличието и пренебрегнати от смачкващото съучастничество на заинтригуваните групи-, които спомагат за реализирането на този блян: представителите на религиозните групи, на политиката, на културата.

 

Всеки, който и където да се на мир, изпълнявайки задачата, която е сложена, може да каже: " Направи ме инструмент на твоя мир ".

 

 

Източник: Епицентър. бг
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР